In uw huisartsenpraktijk is er een hart- en vaatziektenspreekuur opgezet voor mensen die een verhoogd risico hebben om een hart- en vaatziekte te krijgen. Met hart- en vaatziekten bedoelen we aandoeningen zoals een hartinfarct, angina pectoris (pijn op de borst bij inspanning), een beroerte (TIA, herseninfarct en hersenbloeding) of etalagebenen.
De risicofactoren om hart- en vaatziekten te krijgen zijn: roken, suikerziekte, een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterol, het voorkomen van deze ziektes in de familie, stress, reumatoïde artritis, overgewicht, ongezonde voeding en te weinig beweging. Zeker als u al een hart- en vaatziekte heeft doorgemaakt, blijft het van groot belang verder risico zoveel mogelijk te verlagen.
Bepalen en controle van uw risico wordt in de praktijk uitgevoerd door de praktijkondersteuner (POH). De controle wordt CVRM genoemd (cardiovasculair risicomanagement).
CVRM houdt in:
- vooraf meten van een aantal waardes in uw bloed en urine;
- doornemen van klachten, aandachtspunten en leefstijl;
- het meten van uw bloeddruk;
- bepalen van de BMI.
Daarna krijgt u een advies op maat. Dit kan ook een verwijzing zijn naar de diëtiste, om u te helpen met gezond eten en/of af te vallen, of een verwijzing naar de fysiotherapeut of sportcoach, om gezond bewegen op te pakken. De POH overlegt altijd met de eigen huisarts.
Wilt u uw risico weten? Gebruikt u al medicijnen voor de bloeddruk of een te hoog cholesterol? Heeft u in het verleden een hart- en vaatziekte doorgemaakt? U kunt een afspraak maken bij onze POH. De afspraak wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het laboratoriumonderzoek en eventuele medicatie vallen onder uw eigen risico.
Meer informatie kunt u vinden op thuisarts.nl met zoektermen als:
“ik wil gezond eten”
“ik wil gezond bewegen”
“hoge bloeddruk”
“stoppen met roken”
“risico hart- en vaatziekten verlagen”
Meer informatie over onze zorgprogramma’s vindt u hier.